10. maaliskuuta 2011

Cocoa

Nyt, kun olen taas saanut päivittäisen kaakaoannokseni, haluan kertoa miksi pidän tästä aineesta niin, että kirjoitin siitä jopa psykologian esseeseen. Olen nimittäin ottanut selvää siitä, mitä suuhuni pistän, mikä suklaasta kerrottua on totta tai mikä liioiteltua. Kiitos internetin, olen saanut tietoa niin että pääni on pyörällä (tai sitten se on vain suklaasta). En olisi voinut kuvitellakaan, minkälaisiin tietoihin törmäsin!


Raaka kaakao, Theobroma cacao, luokitellaan superfoodeihin koska se on täydellinen elintarvike täynnä antioksidantteja, kuituja ja ainesosia joita ei ole tähän mennessä vielä löydetty mistään muusta luonnontuotteesta maailmassa. Kaakaopuun pavuista kertoo hyvin se, että niitä on käytetty tiedettävästi ainakin tuhansien vuosien ajan, ne ovat toimineet rahana vuoteen 1887 asti, niitä on jopa löydetty hautakammioista. On oikeastaan aika kamalaa, että maailman suosituin (ja upein) ainesosa on tuntematon suurimmalle osalle ihmisistä.
Tässäpä ensin listat kemikaaleista, ja antioksidanteista, joita suklaa sisältää.

Niille, jotka eivät jaksa tai halua noita listoja tutkia, tiivistän huippukohdat tähän.
Nimittäin tiesittekö, että raaka kaakao sisältää enemmän antioksidantteja kuin mustikka, goji-marja, acai-marja, punaviini ja kranaattiomena yhteensä? Antioksidantteja on noin 10% kaakaon painosta, joka tekee aineesta maailman runsaimman antioksidanttien lähteen. Ai mitä hyötyä niistä on? Kaakaon polyfenolit ehkäisevät eri aineiden hapettumista (sinne tulee happea, kuten esim. ruostumisessa ja mätänemisessä). Hapettumista tapahtuu kehossa myös luonnollisesti, mutta saasteet, tupakointi, huono ruokavalio ja säteily voivat voimistaa tätä. Antioksidantit suojaavat näiltä vaikutuksilta samalla lailla kuin esim LDL-kolesterolien hapettumiselta ehkäisten sydäntauteja. Kaakaon ainesosat estävät tehokkaasti aivojen rappeutumista, henkisen suorituskyvyn heikkenemistä, dementiaa, Alzheimerin sekä Parkinsonin tautia. Flavonoiden saanti edistää sydänterveyttä, ja verisuonistoon hyvinvointia, laskee verenpainetta. Flavonoidit voivat vahvistaa hermosolujen välistä viestintää ja lisätä hermosolujen välistä yhteyksiä vaikuttaen ehkäisevästi veren hyytymiseen, syöpään sekä tulehduksiin.

No, antioksidanttien lisäksi kaakao on loistava magnesiumin, raudan, mangaanin, kromin, rikin, kuparin ja sinkin lähde. Lisäksi kaakaossa on hurjasti kuituja. Parhaat kaakaopapujen puolet tulevat kuitenkin esille aivotoiminnassa!
Kaakao sisältää välittäjäaineita, joita aivomme tuottavat, ja joita käytetään masennuslääkkeissä. Näistä esimerkkejä ovat anandamidi, fenyylietyyliamiini sekä serotoniini.

"Anandamidi on luonnollisesti aivoissamme esiintyvä hermosolujemme välittäjä-aine. Anandamidi on kannabioidi, jolla on keskeinen vaikutus mieliaalaamme ja sitä erittyy aina kun koemme autuutta ja onnellisuutta. Kaakao on toistaiseksi ainut ruoka-aine, jonka tiedämme sisältävän näitä yhdisteitä. Kyseinen lipidi syntentisoidaan aivoissa alueella, joka on vastuussa korkeamman ajattelun prosesseistamme. Anandamidillaa on osansa hyvän olon luomisessa, muistin parantumisessa, masentuneisuuden poistumisessa ja yhteydellisyyden tunteen kokemisessa. Se stimuloi myös motivaatiota luovaa osaa aivoissammme.
Sen lisäksi, että raaka kaakao sisältää anandamidia, se sisältää myös aineita jotka hidastavat kehomme kykyä pilkkoa anandamiinia. Tämä saa kyseisen välittäjä-aineen aiheuttaman hyvän olon säilymään pidempään."

"Fenyylietyyliamiini on aine, joka aktivoi aivojemme keskittymiskyvystä ja havainnoimisesta vastaavan osan neurotransmittoreita, ja tämä lisääntykin, kun ajatuksemme syventyy tiukasti esimerkiksi hyvän kirjan, projektin tai urheilusuorituksen pariin. Kaakaoflow:ssa tälle tunteelle on tyypillistä ajantajun menettäminen ja psyykkisen suorituskyvyn lisääntyminen. Fenyylietyyliamiini lisää myös noradrenaliinin vaikutusta kehossamme, mikä johtaa iloisuuden ja mielihyväntunteiden lisääntyseen."Serotoniini, noradrealiini, adrealiini ja dopamiini ovat neurotransmittereitä, joita kehomme erittää erityisesti nuorena. Nämä aineet vaikuttavat innostumisen ja ilon sekä seikkailunhalun tunteisiin. Tietyt aivojemme entsyymit (MAO A ja MAO B) käyttävät ja kierrättävät näitä kehomme tärkeitä välittäjä-aineita. Vanhetessamme tai masentuessamme välittäjäaineiden taso laskee näiden entsyymien takia, ja siksi monissa huumausaineissakin on MAO-estäjiä, jotka toimivat estääkseen välittäjäaineiden tasot korkealla. Luonnontuotteista myös esimerkiksi tupakassa on näitä estäjiä.

Niin, eikä tässä vielä kaikki. Raaka kaakao on myös suurin tunnettu magnesiumin lähde, se sisältää sekä pienen määrän kofeiinia että suuren määrän sen sisarmolekyyliä, piristävää teobromiinia.

Jos haluat lukea lisää kaakaon (oikeastaan suklaan) terveysvaikutuksista, kannattaa lähteä selailemaan AnnMarien sivuja. Hän on tehnyt käytännön testejä ja kirjoittanut artikkeleita siitä, miten kaakaopavuilla käytännössä voidaan parantaa esimerkiksi entisiä tupakanpolttajia (ihan totta!).

Ehkä huonoin puoli kaakaossa on se, että jopa 37% siitä tuotetaan Norsunluurannikolla, jossa käytetään lapsityövoimaa. Onneksi Reilun kaupan suklaan ja kaakaon tuotantoketju on kuitenkin jäljitettävissä viljelijään asti, ja lisäksi Kuluttaja.fi sivustolla eri suklaatuottajia arvioidaan tarkasti niiden reiluuden ja ympäristöön vaikuttamisen puolesta, sinun puolestasi.

Itse haluan vielä mainostaa tähän loppuun Pirkan kaakaorouheista tummaa suklaata, joka on varustettu sekä Reilun Kaupan että Luomun sertifikaateilla. Eikä tarvitse etsiä kaukaa, sitä löytyy lähes kaikista K-ruokakaupoista!

Lähteet mm.: http://www.superfoodit.com/kaakao.html, http://xocairaisala.com/suklaata.htm, http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaakao

4 kommenttia:

  1. Jee uutta infoa!

    Tosin se minimaalinen prosentti kaakaota, mitä suklaa tai kaakaojauhe oikeastaan sisältää, olisi ollut kiva lisä. ;D;D;D;D;D

    VastaaPoista
  2. Siis eri suklaissa on eri prosentit raakakaakaota. Esim Lidlissä on myytävänä levyjä, joissa lukee isolla kaakaoprosentti ja valmistusmaa, se on vähänniinkun aina sen levyn nimi. Mutta Fazer Bleussa on aina vähintään 30%, se on ihan näppärä tieto. Fazerin tummassa suklaassa sama prosentti on 47. Tossa mun mainostamassa Pirkan suklaalevyssä on 50% kaakaota. ♥

    VastaaPoista
  3. Pakko huomauttaa, että nuo suklaalevyt, joita kaupoissa myydään, eivät sisällä "raakaa kaakaota". Esim Tampereen Runsaudensarvesa myydään raakasuklaata, jossa aineksia ei oo kypsennetty yli 40 asteen. Perussuklaalevyissä homma ei oo näin ja kaakaon kypsennyksessä siitä häviää noita kaikkia huippuaineita. Tietty tumma suklaa on parempi vaihtoehto kuin perusmaitosuklaa, mutta sit ei voi luetella sen sisältävän kaikkia juttuja joita raa'assa kaakaossa on. Eikä voi sanoa, että jossain Fazer Bleussa on väh. 30% raakakaakaota, koska se ei ole raakakaakaota, voi sanoa kaakaota, mutta sillä ei ole samoja vaikutuksia kuin oikeasti raa'alla kaakaolla. Jos nyt saan itteni ymmärretyksi ollenkaan. Kantsii vaikka googlettaa raakakaakao. Suosittelen myös kokeilemaan itsetehtyä raakasuklaata :)
    Suosittelen myös lukemaan tämän tekstin: http://ilonpisara.blogspot.com/2010/10/kaakaon-suloinen-kirous.html

    VastaaPoista
  4. Ah, totta, sivuutin tuon ajatuksen ihan kokonaan. Kiitos huomautuksesta, tulit kyllä hyvin ymmärretyksi!
    Kiitos myös mielenkiintoisesta linkistä. Hassua kuulla, että raakakaakao on muodikasta, koska oma innostukseni asiaan lähti hetki sitten kokemastani kaakaoflowsta. Tai sitten muoti vaikutti salakavalan huomaamattomasti!

    VastaaPoista