6. kesäkuuta 2011

Syyt ja seuraukset

Tämä artikkeli sai minut hyvin surulliseksi, vaikka sen tarkoituksena onkin suremisen sijaan saada ihmiset elämään elämänsä NYT siten ettei mitään tarvitsisi katua koskaan myöhemmin. Siinä sairaanhoitaja paljastaa viisi yleisintä asiaa, joita ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan.
Kukaan ei haluaisi katua jotakin elämässään kuolinvuoteellaan.
Kukaan ei halua ajatella menettäneensä ehkä tärkeitä hetkiä tai kallisarvoista aikaa.
Minä en halua ajatella että hetkiä tai aikaa voisi yleensäkään menettää.

Minusta jokainen hetki on lahja, ja jokaisesta kokemuksesta voi saada mukaansa jotakin ainutlaatuista (huomaan toistavani itseäni jälleen kerran). Tiedättehän niitä hetkiä, jossa luulette päivänne menneen pilalle, olette esimerkiksi myöhästyneet bussista tai jättäneet avaimet lukkojen taakse sisäpuolelle, ja sen seurauksena, vain sen takia, olette päätyneet upeaan paikkaan, kohdanneet merkittävän henkilön tai vaikkapa löytäneet jotakin muuta arvokasta? Siitä yritän tässä kirjoittaa.

Uskon, että kukaan ei ole menettänyt elämässään kokemuksia tai hetkiä, sillä "turhimpaankin" käytetty aika on jättänyt jälkensä meihin tuoden meidät tähän missä nyt olemme (olimmepa sitten tyytyväisiä tähän pisteeseen tai emme). Toki jossitella voi, ja siihen sorrun minäkin helposti. Jossittelu on kuitenkin asia, josta ehkä parhaiten voi huomata kehityksen tapahtuneen: nyt, kun asian näkee jälkeenpäin sen seurauksesta viisastuneena, olisi valmis palaamaan ajassa ja tekemään asian toisin. Jos tuon aikahyppäyksen voisi suorittaa ei tätä oppimista kuitenkaan olisi tapahtunut!

JOS olisin vain katsonut tarkemmin, niin minun ei olisi tarvinnut soittaa talonmiehelle ja maksaa viittä euroa siitä että tämä avaa oven, kun olet jo tunnin myöhässä tärkeästä tapaamisesta,
JOS vain voisin lyödä itseäni menneisyydessä
JOS olisin uskaltanut avata suuni!
JOS ei olisi tarvinnut murheissaan pohtia että "olisi pitänyt" ja "ensi kerralla muistan".

Mutta se, että asian saattoi oppia kertaheitolla, saattoi säästää paljolta vaivalta kun seuraavalla kerralla avainnipun sijainnin tarkasti ennen oven kiinnilaittamista.
Ymmärrättekö mitä tarkoitan?

Päädyin keskustelemaan ajan hukkaamisesta tuntemattoman miehen kanssa ravintolaan jonottaessamme. Tämä mies kertoi hänen vapaa-aikansa maksavan 20 euroa per tunti. Hän myös luetteli asioita joita olisi voinut saman ajan kuluessa tehdä. Käyttää sekin aika hyödyksi. Saimme aikaan mielenkiintoisen keskustelun, kun esitin ajatuksen siitä että kaikki kokemukset voivat olla upeita ja opettavaisia. Emmehän olisi välttämättä koskaan muuten törmänneet, en olisi ehkä koskaan ajatellutkaan koko asiaa, en ainakaan hänen näkökulmastaan! Jotkut tulevat onnelliseksi aikaansaamisesta ja siitä, että tuntevat olonsa tehokkaaksi, mies sanoi. Tottakai, minäkin menen hyvillä mielin nukkumaan kun tiedän tehneeni paljon. Mutta mistä sitä kukaan voi tietää mistä kokemuksista tulevaisuudessa eniten hyötyy? Voimme vain olettaa. Toki television edessä istuminen siivoamisen sijaan voi vaikuttaa ajan haaskaamiselta, mutta juuri se ajankäyttö saattaa toisessa hetkessä kannustaa saamaan vielä enemmän aikaan!

Voisin sanoa, että on turhaa katua menneitä kuolinvuoteellaan, mutta sekään ei välttämättä ole sitä. Turhaa, nimittäin. Sanon siis vain, että on ainakin mukavempi katsoa menneisyyttään positiivisesti. Siitä, että huomaa kurjuudesta seuranneen myös ehkä jotain positiivista, voi ammentaa voimaa myös tämän hetken optimistiseen tarkkailuun.
Koskaan ei tiedä, mitä seuraavan nurkan takana odottaa.
Ja se tässä on upeinta.

Löysin täydellisesti ajatuksiani kuvaavan lainauksen imgfave.comin kautta.
(Tämä kuva on ihana osoitus siitä, että mikään oivalluksemme ei todennäköisesti ole ainutlaatuinen, vaan luultavasti jonkun muun aiemmin keksimä. Toisaalta, en olisi varmastikaan tätä asiaa näin hyvin osannut tiivistää!)

Matkasi tähän päivään on muovannut sinua parempaan,
ja se on ollut juuri se mitä olet tarvinnut, juuri se mitä sen on kuulunut olla.
Älä ajattele, että olet hukannut aikaa.
Tarvitsit joka ikisen kohtaamasi hetken menneisyydessäsi tuomaan sinut tähän.
Ja tämä hetki on juuri oikea hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti