24. huhtikuuta 2011

Sanoinkuvaamattomuus

Asioita, joita on mahdotonta kuvailla, on yritetty silti selittää, nimetä tai määritellä luultavasti melkoisen useaan kertaan. Toiset ovat onnistuneet esityksillään ehkäpä valaisemaan osia omista näkökulmistaan ja mielikuvistaan, ja minäkin olen löytänyt rajallisia mutta upean rajattomia kuvioita kuvaamaan omaa maailmankatsomustani. Kaikista osuvimpia kuvauksia on kuitenkin äärimmäisen vaikea selittää muille. Jos omasta mielestä täydellisesti tiivistetty juttu ei aukea ulkopuoliselle, ei sitä voi oikein selittää eikä korvata toisenlaisella millään.
Tämä tekeekin asioista melkoisen hankalaa. Oma oivaltamiskokemus voi olla upea, mutta asiasta lähtee se upeus ja innostus muille kerrottaessa, jos ei ole minkäänlaisia esimerkkejä käytettäväksi. Valaistumisista ja käsityksen avartumisista voisi olla ihana jakaa kokemuksia muiden kanssa, ehkäpä oppia tai ymmärtää vielä enemmän sen jälkeen, mutta luovuudenkin rajat tulevat vastaan, jos kyseessä on asia kuten äärettömyys tai ikuisuus (niillepä onkin sanavastineet!).

Upeita esimerkkejä ihmisten luovuudesta kuitenkin löytyy.
Oma suosikkini maailmankatsomuksesta puhuttaessa on niinkin yksinkertainen kuvio kuin ympyrä,

, jolle ehkä onnistunein vastine äänimaailman puolelta löytyy upean Steve Reichin tekemän kappaleen muodossa. Harmi ettei sitä löydy youtubesta kokonaisena! Kyseessä on kappale Piano Phase.

Tietysti mandalat, tutut ikuisuussymbolit, ouroburos ja muut vastaavat oivallukset ovat omaa luokkaansa ja ansaitsevat maininnan sekä kunniaa tässä yhteydessä. Joskus asiaa täytyy vain katsoa uusin silmin, ja erilaiset tulkinnat voivat auttaa ymmärtämään, kun tuttuja ja kuluneita symboleita on tuijotettu vailla yhtään oivallusta.

Mikä on parhaiten onnistunein kuvaus jostakin, mitä on mahdotonta kuvailla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti